Je voetafdruk

Klimaattijdlijn

Bekijk de klimaattijdlijn

Hieronder vind je onze klimaattijdlijn.

Warming Stripes

In de pop-up in het Atrium in Den Haag zie je levensgroot de Warming Stripes. Deze Warming Stripes laten zien hoe de aarde de afgelopen 150 jaar is opgewarmd. Elke streep vertegenwoordigt de gemiddelde temperatuur over een jaar. De strepen beginnen in 1850 en lopen tot het heden.

1750-1850 – Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie begon rond 1750 in Engeland. In Nederland kwam de revolutie rond 1850 op gang. Alle nieuwe machines die toen werden uitgevonden, en we nu nog steeds gebruiken, draaien op fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. Door de verbranding van deze brandstoffen komt een grote hoeveelheid broeikasgassen in de lucht, waardoor de aarde opwarmt.

Afbeelding: Stoommachine, Louis Smulders & Co. Utrecht, 1906, TextielMuseum Tilburg

1896 – Ontdekking opwarming van de aarde

De Zweedse wetenschapper Svante Arrhenius ontdekt de opwarming van de aarde.

1912 – Een van de eerste klimaatberichten

Wetenschappers ontdekten het al in de 19de eeuw: door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, warmt de aarde op. Met grote gevolgen voor mens, dier en natuur. Sinds de Industriële Revolutie stoten we meer en meer broeikasgassen uit, door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. Ook kappen we veel bomen, waardoor opgeslagen CO2 weer in de lucht komt.

1991 – Documentaire Climate of Concern

De documentaire Climate of Concern van Shell komt uit. De oliereus wist toen al van de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering.

Journalist Jelmer Mommers van het online journalistiek platform De Correspondent deed in 2017 de ontdekking.

1997 – Laatste Elfstedentocht

Op zaterdag 4 januari 1997 werd de laatste Elfstedentocht gereden. Vanwege harde windvlagen en hevige vorst, was het een zware tocht. Door de opwarming van de aarde zullen deze weersomstandigheden niet snel meer voorkomen. Inmiddels is de kans op een Elfstedentocht ten opzichte van begin vorige eeuw gehalveerd. Zouden we ooit nog ‘it giet oan!’ kunnen zeggen?

2009 – Cycloon Aila in Bangladesh

Vernietigende cycloon Aila in Bangladesh. Bangladesh wordt ook wel de ground zero van de klimaatverandering genoemd. Het land heeft een delta net als Nederland, maar geen Deltaplan. Naar schatting 500.000 tot een miljoen Bengalen verhuizen jaarlijks al naar de steden, weg van hun ondergelopen en verzilte landbouwgronden.

2015 – Klimaatakkoord van Parijs

Op 12 december 2015 vond de 21ste klimaatconferentie plaats in Parijs (COP21). Tijdens deze conferentie werd het Klimaatakkoord van Parijs door 174 landen ondertekend. Er werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden ten opzichte van de pre-industriële temperatuur, en te streven naar een maximale opwarming van 1,5 graad.

Klimaatwetenschappers waarschuwen er echter voor dat we met de huidige maatregelen de doelen waarschijnlijk niet gaan halen.

2015 – Ice Watch

Olafur Eliasson & Minik Rosing

Place du Pantheón, Paris

Kunstwerk tijdens de klimaatconferentie waarbij het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten.

2021 – Grootste Klimaatmars ooit in Nederland

40.000 mensen liepen mee voor eerlijk en goed klimaatbeleid.

2021 – Overstromingen in Limburg

In juli 2021 had de provincie Limburg te maken met hoogwater als gevolg van zware regenval. De Maas, beken en geultjes traden op diverse plekken in Limburg buiten hun oevers en richtten schade aan. Straten veranderden in snelstromende rivieren, woningen werden geëvacueerd en bezittingen vernield. Door klimaatverandering wordt de kans op dit soort rampen groter. Vooral in het mondiale zuiden, maar ook in Nederland.

2022-2023 – A12-blokkades door Extinction Rebellion

In 2022-2023 blokkeerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion in totaal 34 keer een deel van de A12 in Den Haag. De eis richting de overheid: stop met fossiele subsidies. Jaarlijks gaat het over 39,7 tot 46,4 miljard euro. Dat is nog meer dan aanvankelijk gedacht. De regering heeft inmiddels een motie aangenomen voor de afbouw van fossiele subsidies. Daarom zijn de blokkades nu gestopt.

2023-2100 – Klimaatverandering in Nederland

De mate van klimaatverandering hangt af van keuzes nu. De temperatuur in Nederland is sinds 1901 al met ruim 2 graden gestegen. Hoe meer en hoe eerder we de CO2-uitstoot beperken, hoe minder opwarming en zeespiegelstijging. En hoe minder we last krijgen van langdurige droogte, extreme hitte en zware regen. Het is veiliger en goedkoper om ons zo snel mogelijk aan te passen.

4 klimaatscenario’s

Deze 4 klimaatscenario’s van het KNMI laten zien hoe het klimaat rond 2100 in Nederland eruit kan zien. De temperatuur en zeespiegel stijgen hoe dan ook. De zomers worden droger en de winters natter.

Bekijk ook deze video.

We vullen de klimaattijdlijn nog aan.

Heb je suggesties?

Laat het ons weten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.