Je voetafdruk

Maker

Kent Chan

Titel

A Tropics Expanded

Jaar

2020

Plaats

Forteiland Pampus

A Tropics Expanded

A Tropics Expanded is een film over een toekomstig tropisch Europa. In de film is Forteiland Pampus een van de laatste stukjes land. De rest van Europa is overstroomd door de zeespiegelstijging. Drie personages vertellen over hun leven op het water en hoe het voelt om af en toe voet aan wal te zetten.

A Tropics Expanded werd speciaal gemaakt voor ons project Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus.

Kent Chan

Kent Chan (1984, Singapore) woont en werkt in Maastricht. Hij is beeldend kunstenaar, curator en filmmaker. Kent heeft gestudeerd aan LASALLE College of the Arts in Singapore, en een master gevolgd aan het Sandberg Institute in Amsterdam. Hij heeft onder andere geëxposeerd in de Jan van Eyck Academie, in het Bonnefantenmuseum en op verschillende locaties in Azië.

Hoe ziet een tropisch Europa eruit?

De aarde warmt op. Ook hier in Europa. Eeuwige zomers, onder water gelopen steden, torenhoge dijken, woestijnen, Amersfoort aan zee… Hoe ziet een tropisch Europa eruit? Doe online mee en geef antwoord op deze vraag.

Een door het klimaat veranderde toekomst lijkt ver weg en moeilijk voor te stellen, gebaseerd op de overtuiging dat er nog tijd is om verandering ongedaan te maken.

Kent Chan, beeldend kunstenaar, curator, filmmaker


Volg hieronder het werkproces
van Kent Chan

18 juli

Vandaag ga ik van start met de creatie van mijn werk. Bekijk mijn interview.

23 juli

In de film zullen 3 liedjes voorkomen.  Ik heb ze zelf geschreven. Dit zijn de eerste paar zinnen van de song ‘Warning’:

Those days you said to me
by that edgeless, azure sea
“Our problem wasn’t spew’n carbon
it’s that we’re so stubborn”

26 juli

Ik ben druk bezig met de opnames voor mijn film. En vandaag deden een aantal bezoekers mee aan mijn workshop. Ze zongen de liedjes die ik speciaal voor de film heb geschreven. De bezoekers spelen dus een gastrolletje!

1 augustus

In mijn film spelen 3 personages een hoofdrol: Isadora, Togar en Iris. Ze leven in een toekomstige wereld, waar Pampus een van de weinige stukken land over is. Ze vertellen over hun leven op zee en hoe het voelt om weer even op land te zijn.

5 augustus

Ik vraag bezoekers om met mij mee te denken over de vraag: Hoe ziet een tropisch Europa eruit? Veel bezoekers hebben al antwoord gegeven. Inspirerend! Ik gebruik alle antwoorden bij het maken van mijn film. Doe je ook mee?

9 augustus

Ik heb de laatste scènes voor mijn film opgenomen. Aankomende week ga ik editen en vanaf 15 augustus is de film te zien. De plot is dat Pampus een van de laatste stukjes land in Europa is. De rest is allemaal overstroomd door de stijgende zeespiegel.

14 augustus

In mijn film zitten ook liedjes. Ik hang de liedteksten op in de ruimte, zodat de bezoekers ze op hun gemak kunnen lezen.

15 augustus

Mijn film is nu helemaal af! Na de tentoonstelling op Pampus, dien ik mijn film in bij een aantal festivals. Hopelijk wordt de film uitgekozen! Wordt vervolgd…

13 september

Ik vond het erg bijzonder om op deze laatste dag van de tentoonstelling samen met bezoekers en klimaatjournalist Bernice Notenboom in gesprek te gaan over een toekomstig tropisch Europa. Een hele mooie afsluiter!

Isadora

Dit is een kort fragment uit de film.

Togar

Dit is een kort fragment uit de film.

Iris

Dit is een kort fragment uit de film.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.