Je voetafdruk

Maker

Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde)

Titel

Smog Free Ring

Jaar

2016

Plaats

Rotterdam

Smog Free Ring

Deze ring heeft een diamant die is gemaakt van smog. De smog werd in Rotterdam uit de lucht gehaald door de Smog Free Tower: een 7 meter hoge toren die als een stofzuiger vuile deeltjes opzuigt en de lucht plaatselijk schoner maakt. Voor elke Smog Free Ring wordt 1000 m3 vieze lucht gefilterd. Dat is mooi, want die vieze lucht zou anders in onze longen komen.

Diamant

Daan Roosegaarde kreeg het idee voor de ring toen hij ontdekte dat in de smog, die de Smog Free Tower verzamelt, veel koolstof zit. En als koolstof onder hoge druk wordt samengeperst, ontstaat een diamant. Daar kun je dus een ring van maken. Zo zie je maar: er bestaat eigenlijk geen afval. De ring wordt inmiddels gebruikt als trouwring door koppels van over de hele wereld.

De Smog Free Ring was onderdeel van onze pop-up op Utrecht Centraal Station.

Smog Free Project

De Smog Free Ring en de Smog Free Tower zijn onderdeel van het Smog Free Project. Dit project laat zien wat we elke dag inademen en dat de lucht schoner kan. Het project heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Grand Award for Sustainability (Design For Asia Awards), Europe 40 Under 40 Award en Design That Educates Award.

Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde)

Daan Roosegaarde (1979) is kunstenaar en innovator. Hij richtte Studio Roosegaarde op in 2007, waar hij met zijn team van ontwerpers en ingenieurs werkt aan het landschap van de toekomst. Daan typeert zijn werk als ’techno-poëzie’: een mix van technologie en creativiteit. Dat is volgens hem de motor van sociale verandering.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling wordt voor een groot deel veroorzaakt door het verkeer. Auto’s, busjes, scooters, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen: ze stoten enorm veel CO2 en schadelijke stoffen uit. Het is dus belangrijk om na te denken over andere manieren van reizen. Doe je mee? Geef online antwoord op de vraag: Hoe reizen we in een duurzame wereld?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.