Je voetafdruk

Maker

Maarten Vanden Eynde

Titel

The Great Decline 2

Jaar

2019

Plaats

N.v.t.

The Great Decline 2

Deze kleurrijke zaden zijn niet zomaar gerangschikt. Ze liggen in de vorm van de blauwdruk van de Wereldzadenbank op Spitsbergen (Noorwegen). Daar worden zoveel mogelijk soorten zaden opgeslagen, waaronder die van belangrijke voedselgewassen. Een soort ‘Ark van Noach’ voor als er een ramp gebeurt. Het patroon doet overigens ook denken aan een elektronische printplaat. Zijn we in staat om de sporen uit de natuur op te slaan?

The Great Decline 2 was onderdeel van onze pop-up op Utrecht Centraal Station. Leuk detail: Maarten Vanden Eynde heeft speciaal voor de pop-up een nieuwe versie van dit werk gemaakt. Vandaar het nummer 2 achter de titel.

Maarten Vanden Eynde

Maarten Vanden Eynde (1977) leeft en werkt in België en Frankrijk. Hij reist ook regelmatig naar Congo. Zijn werk gaat vaak over de ecologische impact van mensen op de aarde. Daarbij legt hij ook de link met onderwerpen als de koloniale geschiedenis en globalisering. Maarten was in 2017 genomineerd voor de BelgianArtPrize en won de publieksprijs.

Afname biodiversiteit

Net als klimaatverandering is de afname van biodiversiteit (de rijkdom aan planten en dieren) een grote uitdaging. En de twee hebben veel met elkaar te maken. Doordat de temperatuur stijgt, komen bepaalde planten en dieren in de problemen. Ze sterven uit. En dat heeft ook weer grote gevolgen voor ons. Het is dus belangrijk om na te denken over hoe we anders kunnen omgaan met de natuur. Doe je mee? Geef online antwoord op de vraag: Hoe gaan we om met de natuur in een duurzame wereld?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.