Je voetafdruk

Tussenstations

Op deze pagina

 • Q&A
 • Verder lezen, kijken en luisteren

Algemene pagina over de pop-up

Q&A

 • 1. Hoe ga je te werk?

  Mijn werk is eigenlijk heel praktisch en empirisch. Ik ga vaak ‘het veld’ in, omdat er altijd wel fysieke plekken zijn waar ik heel tastbare gegevens en bewijzen kan verzamelen voor mijn onderzoek. Ik werk ook veel samen met andere onderzoekers en kunstenaars. Zo was ik bijvoorbeeld co-directeur van de FieldARTS residency in Amsterdam in 2022. Charles Rouleau, de geluidskunstenaar, was hier ook onderdeel van. Onderzoekers en kunstenaars werden uitgedaagd om hun denken en schrijven te ontwikkelen in de materiële en historische specificiteit van ‘het veld’.

 • 2. Waar werk je momenteel aan?

  Onlangs werd ik door de Europese Commissie uitgenodigd voor een residency in Luxemburg. Samen met 10 onderzoekers creëerden we een cartografie (kaart) van essentiële grondstoffen. Het project had als doel om de toeleveringsketens van verschillende zeldzame materialen en elementen die cruciaal zijn voor de energietransitie en een welvarend en duurzaam Europa in kaart te brengen en veilig te stellen. Zoals lithium. Hoe de toeleveringsketens wereldwijd met elkaar verbonden zijn is nog erg onbekend, daarom was het onderzoek naar het in kaart brengen van de toeleveringsketens noodzakelijk. Hopelijk kunnen we er in de toekomst ook een echte tastbare kaart van tentoonstellen.

 • 3. Wat vind je het belangrijkst in de energietransitie?

  Democratie. Dat mensen mee kunnen praten. Liefst heel lokaal en collectief. Zo houden gewone mensen zoals jij en ik zelf controle over onze energie en kosten. Anders komen mensen op een gegeven moment in opstand. Denk aan de demonstraties van de gele hesjes in Frankrijk. Naar aanleiding van de verhoging van de brandstofaccijns gingen mensen massaal de straat op. De energietransitie raakt ons allemaal, op verschillende vlakken: thuis, op het werk, in de publieke ruimte. Om conflict te voorkomen, moeten we ervoor zorgen dat iedereen kan meebeslissen en meeprofiteren.

 • 4. Wat is nu de meest spannende discussie in jouw veld?

  Het filosofische debat over vrijheid. Niemand wil de eigen vrijheid inperken. Maar de energietransitie eist een nieuwe verhouding tot vrijheid. Het zal op bepaalde punten worden ingeperkt. En we zullen het gaan herdefiniëren. Wie of wat heeft het juridische recht op de vrijheid om bijvoorbeeld te vervuilen en CO2 uit te stoten, en op welke basis? Dat is een fundamentele vraag die nu en de komende tijd zal blijven spelen. Binnen de universiteit, maar zeker ook in de echte wereld.

Verder kijken, luisteren en lezen

Kijken:

 • Jeff Diamanti geeft een presentatie bij Sonic Acts (EN) >> LINK

Luisteren:

 • De website van de sound artist Charles Rouleau met nog meer audiofragmenten (EN) >> LINK
 • Over het onderzoek van Jeff en de Amsterdamse haven in deze podcast (EN) >> LINK
 • Dieptegesprek met Jeff in de podcast Pretty Heady Stuff (EN) >> LINK

Lezen:

 • Het boek dat Jeff Diamanti schreef: Climate and Capital in the Age of Petroleum: Locating Terminal Landscapes (Bloomsbury 2021) (EN) >> LINK
 • Het boekje over de FieldARTS residency, met meer foto’s en verhalen over de havens van Amsterdam en IJmuiden (EN) >> LINK

Het UvA profiel van Jeff Diamanti en zijn wetenschappelijke publicaties >> LINK

De eigen website van Jeff Diamanti >> LINK

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.