Je voetafdruk

Maker

Chris Marmier

Titel

Flood

Jaar

2022

Plaats

Amsterdam Zuidoost

Flood

Op het eerste gezicht komen de kleurrijke figuren, bewegende elementen, en grappige details vrolijk en gezellig over. Maar vergis je niet. Op deze muurschildering vindt een grote catastrofe plaats. Veroorzaakt door een vloedgolf, vanwege de stijgende zeespiegel.

Geleidelijk aan besef je dat het typisch Nederlandse landschap compleet onder water staat. Huizen breken in stukken, bomen worden ontworteld, mensen worden weggevoerd. Terwijl de zeedieren er zorgeloos rondzwemmen. De natuur neemt het over.

Wat zie jij allemaal rond kolken in de Flood?

Kunstenaar Chris Marmier wil met dit werk benadrukken dat dit soort klimaatrampen ook in Nederland kunnen plaatsvinden, niet alleen in zuidelijke landen, zoals Bangladesh en Pakistan. Als we niet gauw met oplossingen komen, zullen de overstromingen in Limburg slechts een voorproefje zijn.

Chris maakte Flood speciaal voor ons project Klimaat Op Straat.

Over Chris Marmier

Chris Marmier is een beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper gevestigd in Amsterdam. Chris is een echte verhalenverteller. Met zijn unieke kleurrijke en grafische stijl, geeft hij zijn visie op de wereld. Hij snijdt regelmatig urgente thema’s aan, zoals identiteit, natuur, milieu, cultuur en politiek. Chris benadrukt graag details, gebruikt veel kleur, geeft een draai aan denkbeelden en onderzoekt verschillende interpretaties. Hij heeft in galerieën geëxposeerd in Amsterdam en New York.

Volg het maakproces

Chris was in september regelmatig aanwezig om zijn muurschildering te maken. Hieronder krijg je in een aantal updates een uniek inkijkje in zijn werkwijze.

Update #1

9 september

Chris heeft zijn eerste schets af. En hij heeft ook de kleuren gekozen. Dat is altijd een zoektocht, maar dit is de perfectie combinatie.

Productieleider Amsterdam Street Art haalt binnenkort de verf, die zo duurzaam mogelijke zal zijn. Mineralenverf voor de kleuren, en Air-Ink voor de zwarte lijnen en details in het ontwerp.

Update #2

14 september

Productieleider Amsterdam Street Art heeft de muren (en het bankje en hekje) geprept voor Chris om te beschilderen. Het bankje is opgeschuurd en samen met de muur heeft alles nu een egale witte ondergrond.

Update #3

15 september

Chris heeft vandaag de schets op de muur gezet. Hierna gaat hij alles schilderen. Het was even passen en meten, want op de muur zijn de verhoudingen toch weer net even anders dan op papier.

Update #4

16 september

De details worden kleur voor kleur opgebracht. Pas daarna komen de grote vlakken groen en turquoise aan de beurt.

Update #5

20 september

Chris gaf vandaag een mega inspirerende én leuke workshop. Deelnemers tekenden met hulp van Chris hun klimaatverhaal op een tegeltje van 15×15 cm. Ze mochten vervolgens 1 kleur gebruiken om een detail uit te lichten. Storytelling gaat in de eerste plaats namelijk om het kiezen van 1 duidelijke situatie gevangen in een aantal lijnen. Dat is de kern van wat Chris ook doet in zijn werk.

Update #6

21 september

Nu zijn de grotere vlakken aan de beurt. Daar horen en bankje en hekje ook bij. Daar wordt Chris trouwens even fijn bij geholpen.

Update #7

22 september

De kunst zit ‘m in de details. Zeker in het geval van Chris. Welke figuren kun je allemaal herkennen?

Chris brengt de details secuur en geduldig kleur na kleur aan.

Update #8

23 september

Na alle kleurrijke details, kunnen nu de zwarte contouren worden aangebracht. Chris gebruikt hiervoor Air Ink: verf gemaakt van koolstofdeeltjes uit luchtvervuiling.

Bíjna klaar!

Update #9

24 september

Chris staat met een van zijn eerdere werken in het Parool! Heel vet. Uiteraard ging het artikel ook over Klimaat Op Straat en de andere deelnemende kunstenaars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.