Je voetafdruk

25 september t/m 26 november 2022
Amsterdam Zuidoost

Klimaat Op Straat

Klimaat Op Straat is een kunstroute over klimaat in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost. Op de route zijn verschillende nieuwe straatkunstwerken over klimaat te vinden: een kleurrijke muurschildering, een aantal verrassende interventies en een augmented reality beleving (digitale kunst, te bekijken via je mobiel).

De route duurt ongeveer 30 minuten en ligt rond buurtbroedplaats Lola Buitenpost, Egeldonk 50.

Straatkunst over klimaat

Straatkunst past supergoed bij het klimaatonderwerp. De kunstvorm staat tenslotte bekend om de kritische blik en maatschappelijke betrokkenheid. Dat hebben we nodig op weg naar een duurzamere wereld!

Betrokkenheid van de buurt

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met buurtbroedplaats Lola Buitenpost en producent Amsterdam Street Art.

Buurtgenoten werden betrokken bij de totstandkoming van de kunstroute. Ze konden input geven op de schetsen van de kunstwerken en in gesprek gaan met de kunstenaars toen ze aan het werk waren. Daarnaast hebben ze de eerste slogans bedacht voor op de protestposters, die ook langs de route hangen.

De kunstenaars


Chris Marmier
Tycho
Maarten van der Glas

Doe mee: bedenk een rake slogan

Een andere bekende vorm van straatkunst is natuurlijk de protestposter. Die plakken we dus doorlopend op en rond de kunstroute. En: jij kan een van de slogans bedenken die we op de posters zetten! We kiezen de meest rake slogans uit. Dus doe je best 🙂

Zo doe je mee

Meedoen is heel simpel: open deze online tool, kies jouw favoriete design en voer vervolgens jouw eigen slogan in (gebruik de enter knop om je slogan mooi in het midden te krijgen). That’s it.

Als je klaar bent, kun je de poster downloaden. Je kunt de poster vervolgens ook zélf printen en wildplakken (check de regelgeving), of delen via sociale media (vergeet ons niet te taggen met @Klimaatmuseum en #KlimaatOpStraat).

Wij kiezen de leukste uit om te wildplakken!

Zodra je de poster downloadt, ontvangen wij ook de poster met jouw slogan. We kiezen de meest rake slogans uit om te wildplakken op de kunstroute.

7 tips voor een rake slogan:

  1. Rijmen is zeker ok, maar het hoeft niet per se
  2. Hoe korter hoe beter
  3. Herkenbaarheid is fijn, zoals een twist op een gezegde of bekende liedtekst
  4. Laat weten hoe de klimaatcrisis jou persoonlijk raakt
  5. Omdraaiingen en tegenstellingen kunnen zorgen voor een verrassend effect
  6. Humor en zelfspot werken vaak ook goed
  7. Doe het samen, dat is leuker én geeft inspiratie!

Over de locatie: Lola Buitenpost

De Klimaat Op Straat kunstroute ligt rond Lola Buitenpost. Lola Buitenpost is een levendig buurtbroedplaats in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost. Buurtgenoten kunnen er elkaar ontmoeten en samenwerken. Lola organiseert leuke activiteiten zoals filmavonden. In de broedplaats zit ook radiostation Mart en het circulaire restaurant Elixer.

Het adres is Egeldonk 50, 1103 AK Amsterdam. Goed bereikbaar met de fiets, lopend of met het ov.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.