Je voetafdruk

Maker

Maarten van der Glas

Titel

Trans Ecologie

Jaar

2022

Plaats

Amsterdam Zuidoost

Trans Ecologie

Te bekijken op: ar.klimaatmuseum.nl

De klimaatcrisis kent problemen en oplossingen. Met deze augmented reality (AR) sta je er middenin. De symbolen en figuren tonen ook dat alles om ons heen samenhangt met het klimaatonderwerp. Zoals de economie en machtsverhoudingen. Om klimaatverandering tegen te gaan, hebben we dus eigenlijk een heel nieuw systeem nodig. Een hele andere manier van leven, dat rekening houdt met de grenzen van een leefbare aarde.

Van problemen naar oplossingen

Op de grond zie je de problemen: olie (fossiele brandstoffen), dode vissen (natuurschade), grote goudstaven (megawinsten voor een kleine groep mensen) en pistolen (geweld en uitbuiting rond het gebruik van grondstoffen). Dit is de wereld waarin we nu leven.

In de lucht zie je de oplossingen: spades (samenwerking i.p.v. concurrentie), bloesem (bloeiende natuur en schone lucht), kleine goudstukjes (herverdeling van winsten) en icosahedrons (die de elektronen van schone energie verbeelden). Zo zou de wereld er ook uit kunnen zien.

En dan helemaal bovenaan: een grote kleurrijke feniks. Zijn wij inderdaad in staat om zo hoog te herrijzen naar duurzame oplossingen? Of hangt ons toch het zwaard van Damocles boven ons hoofd? Maarten kiest niet voor niets voor de feniks, dus hij is hoopvol gestemd. Maar dan moeten we wel meer in actie komen. Help je mee?

Maarten maakte Trans Ecologie speciaal voor ons project Klimaat Op Straat.

Augmented reality (AR)

Trans Ecologie is een augmented reality kunstwerk dat je via de camera op je mobiele telefoon kan bekijken. Deze digitale kunstvorm wordt augmented reality (AR) genoemd, omdat het een ‘toegevoegde realiteit’ is. Je ziet de werkelijke, échte omgeving via de camera, maar dan met het virtuele, digitale kunstwerk erbij. Een hele belevenis, want de figuren zijn vaak kleurrijk, groot en continu in beweging. Je kunt er als het ware doorheen lopen. En je zou het wel aan willen raken. De technologie van AR is volop in ontwikkeling.

Over Maarten van der Glas

Maarten van der Glas (1977) is een multimedia artiest die werkt als VJ, filmmaker, en hij maakt interactieve (digitale) installaties. Hij ontwikkelt software voor zijn eigen werk en voor andere kunstenaars en instellingen. Hij houdt ervan om het publiek mee te nemen in zijn visuele experimenten. Zijn werk heeft kenmerken van het surrealisme, magisch realisme en eclecticisme. Maarten heeft filosofie gestudeerd aan de universiteit van Utrecht met een minor in kunstgeschiedenis. Hij heeft gewerkt voor allerlei internationale festivals en musea.

Volg het maakproces

Maarten was in september regelmatig aanwezig om zijn digitale kunstwerk te maken. Hieronder krijg je in een aantal updates een uniek inkijkje in zijn werkwijze.

Update #1

9 september

Maarten heeft vandaag de technische werking van zijn digitale kunstwerk getest. En… het werkt!

Maarten werkt graag buiten in het licht. Gelukkig heeft hij een plekje gevonden onder een afdakje. Mooie en droge werkplek:)

Update #2

16 september

Bekijk de eerste beelden! Het gaat in dit stadium vooral om het technisch testen van het concept. Je ziet al duidelijk het contrast tussen de figuren onder en de figuren boven. Daar gaat het Maarten om. De titel is dan ook: Trans Ecologie. De overgang van de oude naar de nieuwe wereld.

Update #3

21 september

Maarten werkte vandaag weer vanuit buurtbroedplaats Lola Buitenpost. Rond Lola komt de kunstroute. Leuk om de buurtbewoners te ontmoeten en te spreken!

Hij heeft het concept voor zijn AR kunstwerk verder uitgewerkt en kiest ervoor om de problemen en oplossingen van de klimaatcrisis tegenover elkaar uit te beelden met verschillende vormen en symbolen. Daar is hij nu volop mee aan het testen. Zo bepaalt hij welke figuren beste werken.

Update #4

23 september

De figuren zijn weer verder ontwikkeld. Let op de olievlekken onderaan in beeld, die zijn na wat puzzelen met verschillende coderingen goed gelukt. Maarten maakt er nog wat extra figuren bij en dan is het af!

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.