Je voetafdruk

30 mei t/m 3 juni 2022
Leiden

Klimaatmakers op het Marecollege in Leiden

De leerlingen uit de tweede klas van het Marecollege in Leiden zijn echte klimaatmakers. Met ons speciale Klimaatmakers Spel bedachten ze spiksplinternieuwe klimaatuitvindingen. En samen met Technolab en de kunstenaars Karl Karlas, Maartje de Goede en Jana Vis, hebben ze de uitvindingen ook écht gebouwd. Bekijk ze hieronder.

Meer informatie over Klimaatmakers en hoe je kunt meedoen met jouw school of organisatie.

Klimaatuitvindingen

Maar liefst 24 klimaatuitvindingen zijn bedacht en gemaakt. Dit zijn de 5 klimaatuitvindingen die de leerlingen selecteerde voor de veiling:

Veiling met klimaatbeloftes

Op vrijdag 3 juni vond de leuke veiling van de 5 klimaatuitvindingen plaats in de Speeltuin Zuiderkwartier in Leiden.

Bieden ging met het doen van klimaatbeloftes: wat beloof jij te gaan doen voor een beter klimaat? Een jongerenjury besliste wie de beste klimaatbeloftes deden, en dus wie de klimaatuitvindingen mochten hebben. Zowel ambitie als haalbaarheid was belangrijk. Want de belofte moet wel geloofwaardig zijn natuurlijk. De veilingmeester benadrukte nog dat het de verliezers niet in de weg staat om alsnog hun klimaatbelofte uit te voeren. Heel goed punt:)

Bekijk hieronder welke bieders en beloftes hebben gewonnen. Het Klimaatmuseum gaat ervan uit dat de winnaars er alles aan zullen doen om hun belofte waar te maken. Als de winnaars daar behoefte aan hebben, biedt het Klimaatmuseum met veel plezier hulp en tips.


Banana Mobile

Deze razendsnelle Banana Mobile rijdt op compost van bananen! Want de vieze  uitstoot van benzine is maar niks voor het klimaat. Dat kan beter en leuker. En het is eigenlijk heel simpel: minder autorijden en meer bananen eten. Ook wel zo gezond trouwens. Zou het de toekomst kunnen worden?

Klimaatbelofte van winnaar Renske: ‘Mijn vriend eet ontzettend veel bananen. Ik zet een wormenhotel in mijn tuin om al die bananenschillen te composteren.’

Klimaatmakers: Anna, Féline, Annelies, Sterre en Sarah B.

Holle Bolle Pascal

Deze prullenbak maakt het leuk om je afval weg te gooien. Het is een eerbetoon aan conciërge Pascal. Hij doet altijd zijn best om de school netjes te houden. Extra bijzonder: Holle Bolle Pascal zingt ook de favoriete liedjes van Pascal. Namelijk van… De Règâhs.

Klimaatbelofte van winnaar Romy: ‘Ik ga ervoor zorgen dat het dak waar ik op uitkijk een sedumdak wordt.’

Magnesia H2O

Deze uitvinding slaat twee vliegen in één klap. Het is een oplossing voor zowel de zeespiegelstijging als het woningtekort. Briljant. Door het grote zonnepaneel boven in de boom en het gebruik van zeewater als drinkwater en benzine is er geen energieverspilling. Door deze manier van bouwen kunnen er bovendien meer woningen op een oppervlak staan. Dit is het leven van de toekomst!

Klimaatbelofte van winnaar Katharina: ‘Ik eet deze zomer geen exotische vruchten.’

Klimaatmakers: Linde, Jip, Bogalech, Pleun en Silvester.

Water Warmer

In Nederland regent het steeds vaker en heftiger. De Water Warmer vangt al dat water op in een grote ton. Daarin wordt het water gefilterd en vervolgens gaat het diep de grond in via een buis. Het water wordt daar opgewarmd door de hitte van de aarde. Als het water warm is, gaat het weer terug naar boven. Zo kunnen huizen verwarmd worden zonder gebruik van gas. En, heel belangrijk: hierdoor kunnen we zonder schuldgevoel een lekkere lange warme douche nemen!

Klimaatbelofte van winnaars Amélie en Féline: ‘Wij kopen nóóit meer producten waarin microplastics zitten.’

Klimaatmakers: Jonne, Senah, Indy en Sophie.

Wereld Douche

De Wereld Douche is een uitvinding tegen droogte. De wortels van de bomen in de kas halen grondwater uit de bodem. Het vocht wordt verdampt, gaat door de douche en regent op de aarde. Belangrijk detail: de douche is gemaakt van gerecycled materiaal. Waar zullen we ‘m neerzetten?

Klimaatbelofte van winnaar Christiaan: ‘Ik beloof 10 jaar lang niet meer te vliegen.’

Klimaatmakers: Aron, Sepp, Milo, Jill en Roos.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.