Je voetafdruk

Wanneer: 2023-2024
Waar: Universiteit van Amsterdam

Klimaatmuseum op de UvA

Dit studiejaar (2023-2024) ontwikkelen we samen met studenten een pop-up Klimaatmuseum op de UvA. De opening vindt plaats in mei 2024, met installaties, kunst en programma’s.

De missie? De klimaatcrisis inzichtelijker en tastbaarder maken, en verrassende en inspirerende perspectieven bieden, zodat we meer en sneller in beweging komen voor een duurzame wereld.

In het Klimaatmuseum ga je onder andere ontdekken welk klimaatonderzoek er aan verschillende faculteiten van de UvA wordt gedaan. De multidisciplinaire aanpak zal nieuwe inzichten opleveren.

English page about the project

Lees ook het nieuwsbericht van de UvA over het project

Ben je UvA-student en wil je meedoen?

Leuk! Zo kun je helpen:

  • Je laten interviewen voor het doelgroepenonderzoek. Dit duurt ongeveer 1,5 uur en zal al in oktober plaatsvinden.
  • Jouw (bestaande) klimaatgerelateerde onderzoek, project of kunstwerk beschikbaar stellen.
  • Helpen bij het organiseren van programma’s. Denk aan debatten, workshops en presentaties.
  • Helpen bij het bedenken en testen van museuminstallaties. Om het klimaatonderzoek van de UvA op een educatieve en interactieve manier over te brengen.
  • Helpen bij de productie van de museuminstallaties en het pop-up museum in het geheel. Dit zal pas plaatsvinden in 2024.

Vul dit formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Team UvA


Julia Krantz
Student-assistent
Sophia Charap
Student-assistent
Colin Sterling
Assistent-professor

Team Klimaatmuseum


Laura van Rutten
Projectleider
Lisa Whittle
Conceptontwikkeling

Volg de ontwikkelingen

Dit is een project voor en door studenten. In oktober zijn we gestart met het verzamelen van onderzoek dat op de UvA wordt gedaan over klimaat. Hieruit ontstaat het narratief. Vervolgens worden ideeën voor museuminstallaties bedacht en getest, zodat de inhoud op een educatieve en interactieve manier kan worden overgebracht. Tegelijkertijd worden kunstwerken gecureerd en wordt een bijbehorend programma voorbereid. Tot slot worden alle ideeën geproduceerd en is het pop-up Klimaatmuseum van mei t/m augustus 2024 te bezoeken.

Check de updates hieronder.


Hoe voel jij je over het klimaat?

We horen graag van UvA-studenten wat hun hoop en zorgen zijn over de klimaatcrisis, zodat het project direct voor hen kan worden ontwikkeld. Momenteel doen we hier kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar.

Kom naar de Oudemanhuispoort en vertel!

Dit project is een samenwerking met:
Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.